Vad jag vet kan man på Östermalmshallen o liknande få tag på helt färsk löjrom under hösten om man slantar riktigt bra förstås.Tjaeng skrev:Färsk? Såvitt jag vet har all löjrom varit nerfryst. Om syftet inte är att äta den direkt finns ingen egentlig poäng med att köpa upptinad löjrom.Klicka för att utvidga...
JonW skrev:Vad jag vet kan man på Östermalmshallen o liknande få tag på helt färsk löjrom under hösten om man slantar riktigt bra förstås.Klicka för att utvidga...
Det finns ingen färsk löjrom att köpa. Begreppet färsk är ett honnörsord för all livsmedel. Idag användes ordet i en annons för en restaurang som erbjuder ”Kalix Löjromsdagar”. Det är fel. Det finns ingen löjrom att köpa som är färsk.Det står i annonsen att den fiskas bara nu – vilket är sant. Fisket av siklöja (som rommen kommer ifrån) pågår i Kalix från cirka 20 september och en månad framåt. Sedan står att den bara äts färsk nu. Vilket inte stämmer eftersom all Kalix löjrom fryses i minst tre dygn. Sparas den till december är den minst lika ”färsk” – även om en fryst och upptinad råvara knappast kan kallas färsk.Klicka för att utvidga...
Loffe skrev:Skulle nog vilja påstå att det är Östermalmshallen som driver gäck med sina kunder i så fall, definitivt om de säljer den som Kalixlöjrom, den fryses ALLTID efter att den skördats från löjan. Känner mig rätt säker i mitt uttalande då jag har nära släktingar som fiskar och tar ur löjorna i just Kalix ;-)Klicka för att utvidga...
Grand Hotel har ju också problem med vad de egentligen serverar. Så om de tullar på ursprunget, varför inte även luras med färskheten?JonW skrev:Är ju inte helt säker på att Grand Hotel och Östermalmshallen lurar sina kunder.Undrar om inte förbistringen snarare beror på att man blandar ihop löjroms fryspunkt med den för osaltat vatten.Klicka för att utvidga...
Kommunalrådet Ellinor Söderlund från Kalix och hennes man som är kock hade sett fram emot att äta fint på Mathias Dahlgrens krog Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Nu är hon kritisk mot att personalen påstod att kalixborna kunde få fin Kalixlöjrom på sin fiskrätt – för att efter kontroll erkänna att det var Bottenvikslöjrom.Klicka för att utvidga...
Som sagt... frågan är nog snarast hur man definierar frysning. Olika vätskor har ju som bekant olika fryspunkt.Loffe skrev:Skulle nog vilja påstå att det är Östermalmshallen som driver gäck med sina kunder i så fall, definitivt om de säljer den som Kalixlöjrom, den fryses ALLTID efter att den skördats från löjan. Känner mig rätt säker i mitt uttalande då jag har nära släktingar som fiskar och tar ur löjorna i just Kalix ;-)Klicka för att utvidga...
Nemo skrev:Grand Hotel har ju också problem med vad de egentligen serverar. Så om de tullar på ursprunget, varför inte även luras med färskheten?Dyr "Kalixlöjrom" var vanlig löjrom | Nyheter | AftonbladetKlicka för att utvidga...
Om man trycker på länken Kalixlöjrom - Wikipedia kommer man till Kalixlojrom.net där det står "Äkta Kalixlöjrom kan bara fiskas i havet mellan Haparanda och Piteå." Så utifrån detta kan man ju dra slutsatsen att det finns en avgränsning i vilket område av Bottenviken som ger just Kalix-siklöja. Och om man fiskar djupare läser man i Ansökan Skyddad Ursprungsbeteckning (SUB) stöds detta av kartan på sid 3.JonW skrev:Får man tro Wikipedia var även det en strid om påvens skägg:Kalixlöjrom är löjrom från siklöja i Bottenviken.Klicka för att utvidga...
Tjaeng skrev:Mjo. Och Grand Hotel brukar ha lite löjromsextravaganza de få dagar då det är aktuellt med färsk löjrom. Som också genomgått nerkylning till under 0C innan saltning för att rommen ska torka.... Skulle kännas lagom olustigt annars med rom som inte varit nerfryst då dagens praxis med låg salthalt gör att nerfrysningen behövs för att döda ev. bakterier.Klicka för att utvidga...