Diskussion om SAS vin ombord samt annan dryck

Golfkillen skrev:Självklart har alla rätt till sin åsikt vad man tycker är gott och inte. Däremot så är det väl inget konstigt att en som provar vin som profession har mer att jämföra med och även lättare kan sätta ord på vad som är bra och dåligt. Det var väl inget med någon elit att göra? Det ligger ju i tiden att alla människors åsikt skall vara exakt lika mycket värda "jag har kanske inte rätt men det är ändå så jag tycker och min åsikt skall också räknas". Dock finns det en anledning att vissa jobbar med det och andra inte. Jag skulle tex inte hävda att min åsikt hur man drar vatten i ett badrum är lika mycket värd som en genomsnittlig rörmokares. Samma sak är det ju med vin, vissa är helt enkelt bättre än andra på det (däremot inte sagt att någon i just denna diskussion är det).Klicka för att utvidga...
Smaken är ju subjektiv, säg att 95 vanliga personer som inte är vinkännare tycker att vinet är gott och att 5 vinkännare tycker det är drickbart men inte mer. Det finns inget som säger att dessa experter då motsvarar vas majoriteten ombord skulle tycka om vinet och dess smak.



Med samma resonemang skulle man kunna säga att det enbart borde serveras suröl ombord på alla flighter för det är vad som just nu upplevs som det bästa bland de som har öl som jobb. Ombord på ett flygplan är det nog max 5% som skulle anse att det ens är drickbart och bara någon enstaka person som skulle tycka det är gott.



Det jag vill säga är att experternas bedömning av ett vin inte behöver överensstämma med vad 90% ombord anser om vinet. Om dessa 90% tycker det är bra skulle jag personligen gå mer på det.



De som provat fram sas viner är mig veterligen väldigt insatta i detta och man provade väl 100-talet olika viner som var aktuella. Så fel kan de ju inte ha kan jag tycka för att det är fel label på etiketten.
 
Abbs skrev:Förlåt men ändras smaken av ett vin huruvida man har vinkunskap? Det är väldigt mycket branding, bara kolla på alla blindtester som utförts där billiga viner vunnit stort mot dyra viner från fina slott. Det är väldigt mycket sofistikerat märkesrunkande, tycker jag.Klicka för att utvidga...


Det kan faktiskt vara så att kunskap leder till ett annat förhållningssätt till det man dricker.

Jag, som är mycket oinsatt i öl till exempel - och ska jag vara ärlig inte speciellt intresserad av öl som måltidsdryck - inser att mer kunskap och större intresse för den drycken säkert skulle öppna mina ögon även för att dricka öl till maten.



Den diskussion som förts här, handlar ursprungligen om vilka viner SAS erbjuder till sin förhållandevis exklusiva businessmåltid. Och det vi kommit fram till är att vinutbudet motsvarar vad en enklare kvarterskrog brukar erbjuda.

De viner som finns ombord uppfattar jag mer som "mingelpartyviner", som man dricker för att umgås, men som inte är avsedda som måltidsdryck i första hand. Lättdrucket, oerhört fruktdrivet och i vissa fall uppsötat, för att omedelbart behaga.

Med tanke på statusen på SAS Business i övrigt skulle det vara snyggt om bolaget kunde erbjuda åtminstone ett vin som av Systembolaget skulle klassas som "Stramt och nyanserat".



En person som har testat mycket vin och dessutom har en jordnära inställning till mat och dryck är Mikael Mölstad i SvD och en del olika vintidningar. Här länkar jag till en artikel han skrivit i ämnet i SvD.

Tyvärr tror jag artikeln ligger i SvD Premium vilket kanske innebär att den inte är tillgänglig för alla.

https://www.svd.se/dyra-viner-vinner--om-de-bara-far-chansen
 
KalleSus skrev:Det kan faktiskt vara så att kunskap leder till ett annat förhållningssätt till det man dricker.Jag, som är mycket oinsatt i öl till exempel - och ska jag vara ärlig inte speciellt intresserad av öl som måltidsdryck - inser att mer kunskap och större intresse för den drycken säkert skulle öppna mina ögon även för att dricka öl till maten.Den diskussion som förts här, handlar ursprungligen om vilka viner SAS erbjuder till sin förhållandevis exklusiva businessmåltid. Och det vi kommit fram till är att vinutbudet motsvarar vad en enklare kvarterskrog brukar erbjuda.De viner som finns ombord uppfattar jag mer som "mingelpartyviner", som man dricker för att umgås, men som inte är avsedda som måltidsdryck i första hand. Lättdrucket, oerhört fruktdrivet och i vissa fall uppsötat, för att omedelbart behaga.Med tanke på statusen på SAS Business i övrigt skulle det vara snyggt om bolaget kunde erbjuda åtminstone ett vin som av Systembolaget skulle klassas som "Stramt och nyanserat".En person som har testat mycket vin och dessutom har en jordnära inställning till mat och dryck är Mikael Mölstad i SvD och en del olika vintidningar. Här länkar jag till en artikel han skrivit i ämnet i SvD.Tyvärr tror jag artikeln ligger i SvD Premium vilket kanske innebär att den inte är tillgänglig för alla.https://www.svd.se/dyra-viner-vinner--om-de-bara-far-chansenKlicka för att utvidga...
Och hur många vinkännare testar vinerna i torr höghöjdsmiljö?



Jag för ingen argumentation huruvida SAS viner är bättre eller sämre än ett dyrare dito (smaksak). Motsätter mig dock argumentationen att det behövs dyrare viner från finare ort.



För det första tar ingen hänsyn till det breda spektrum människor som reser i SAS Business. Att introducera komplexa viner för att vinkännare ska känna sig nöjda riskerar att fjärma den stora massan, som förmodligen inte har samma kapacitet att uppskatta ett dyrt vins komplexitet.



För det andra så pratar ni som att förhållandet ombord är detsamma som hemma runt havsnivå. Prova ditt favoritvin på någorlunda hög höjd med låg relativ fuktighet och kraftigt varierande temperaturer och ljudnivå. Förmodligen en helt annan upplevelse. Intressant artikel i ämnet här.
 
Serverar inte SAS samma Sprit ( Cognac, vodka, gin, whisky ) över alla klasser ? det är väl bara rommen som är annorlunda i Business än i PLUS och GO. eller finns den även att få i övriga klasser.
 
KalleSus skrev:Och det vi kommit fram till är att vinutbudet motsvarar vad en enklare kvarterskrog brukar erbjuda.Klicka för att utvidga...
Jag vill nog påstå att den mat som serveras ombord inte på långa vägar håller den nivå som en enklare kvarterskrog erbjuder. Och på det området har jag hygglig erfarenhet.
 
Abbs skrev:Och hur många vinkännare testar vinerna i torr höghöjdsmiljö?Klicka för att utvidga...


Jag har aldrig talat om vinprovning på hög höjd. Jag efterlyser vin som matchar maten.

Gör jämförelsen med öl. Jag är ganska säker på att många här skulle reagera om SAS bara erbjöd Carlsberg och en annan liknande lager, typ Heineken.




Agö skrev:Jag vill nog påstå att den mat som serveras ombord inte på långa vägar håller den nivå som en enklare kvarterskrog erbjuder. Och på det området har jag hygglig erfarenhet.Klicka för att utvidga...


Det kan i och för sig stämma. Men med det argumentet kan man ganska omgående lyfta bort Champagnen och i stället servera nåt enklare bubbel. De varma nötterna är ju inte bättre i luften än på kvarterskrogen.
 
KalleSus skrev:Det kan i och för sig stämma. Men med det argumentet kan man ganska omgående lyfta bort Champagnen och i stället servera nåt enklare bubbel. De varma nötterna är ju inte bättre i luften än på kvarterskrogen.Klicka för att utvidga...
Absolut. Jag ville dock föra in en viss reservation mot att maten ombord skulle vara någon exklusiv gourmetmat som motiverar viner på en annan nivå, så är inte fallet. Den motsvarar på sin höjd nivån på vinerna (exkl. champagnen). Det går liksom inte att rädda medioker mat med bra vin.
 
Agö skrev:Jag vill nog påstå att den mat som serveras ombord inte på långa vägar håller den nivå som en enklare kvarterskrog erbjuder. Och på det området har jag hygglig erfarenhet.Klicka för att utvidga...
Erfarenhet betyder ingenting, är snarare av ondo enligt vissa i denna tråd. Så säger du att det är låg nivå på maten byggt på erfarenhet så måste det betyda att du har fel och är ensnobb. Jag skulle säga att nästan 100% äter maten och således måste den ju vara bra!
 
Golfkillen skrev:Erfarenhet betyder ingenting, är snarare av ondo enligt vissa i denna tråd. Så säger du att det är låg nivå på maten byggt på erfarenhet så måste det betyda att du har fel och är ensnobb. Jag skulle säga att nästan 100% äter maten och således måste den ju vara bra!Klicka för att utvidga...
Hahaha. Så är det nog. Men i ärlighetens namn har det skett en uppryckning på denna front de senaste åren ombord SAS, jag har ätit ett par varmrätter som jag tyckt varit riktigt goda. Bara för fem år sedan var det riktigt illa ställt på matfronten.
 
Abbs skrev:Förlåt men ändras smaken av ett vin huruvida man har vinkunskap? Det är väldigt mycket branding, bara kolla på alla blindtester som utförts där billiga viner vunnit stort mot dyra viner från fina slott. Det är väldigt mycket sofistikerat märkesrunkande, tycker jag.Klicka för att utvidga...
Har du någon länk till dessa tester?
 
Finns väl hur mycket som helst i ämnet. Etiketten gör mycket, likaså stämningen runt.



Wine-tasting: it's junk science | Life and style | The Guardian



Supermarket's discount wine named world's best in blind...



https://www.forbes.com/sites/katieb...tween-cheap-and-expensive-wines/#1a2288373ae2



“The wines were actually the same white wine, one of which had been tinted red with food coloring. But that didn’t stop the experts from describing the “red” wine in language typically used to describe red wines. One expert praised its “jamminess,” while another enjoyed its “crushed red fruit.” Not a single one noticed it was actually a white wine.



In his second test, Brochet took an average Bordeaux red and poured it into two different bottles. One boasted a grand cru label (an indication of superior quality) and the second bore an ordinary vin du table (peasant wine if you will) label. You can guess the results. “Despite the fact that they were actually being served the exact same wine, the experts gave the differently labeled bottles nearly opposite ratings. The grand cru was “agreeable, woody, complex, balanced and rounded,” while the vin du table was “weak, short, light, flat and faulty”. Forty experts said the wine with the fancy label was worth drinking, while only 12 said the cheap wine was.”
 
Korrekt, men man tror ofta mer om sig själv än vad ett blindtest kan visa. Det är extremt mycket psykologi inblandat när man försöker avgöra en tingests kvalitet med hjälp av mänskliga sinnen. Bara att djupdyka i Hi-Fi-djungeln där det finns mängder av experter som säger sig höra skillnad på om ljudet gått genom en guldpläterad USB-kabel eller ej.



Vin (och öl) finns det ju naturligtvis väldigt stor bredd på smakpalett men det är ändå helt subjektivt hur man bedömer smaken / kvaliteten. Klart att många kan känna skillnad mellan en Bordeaux och en Amarone. (Och Pilsner vs Pale Ale) men ger du tre stycken blinda Amarone börjar slumpen spela större roll än kunnandet.
 
Abbs skrev:Öh, va?Klicka för att utvidga...


Det var en generell kommentar till de som verkar tro att ingen kan känna skillnad på viner.




Canadien skrev:Korrekt, men man tror ofta mer om sig själv än vad ett blindtest kan visa. Det är extremt mycket psykologi inblandat när man försöker avgöra en tingests kvalitet med hjälp av mänskliga sinnen. Bara att djupdyka i Hi-Fi-djungeln där det finns mängder av experter som säger sig höra skillnad på om ljudet gått genom en guldpläterad USB-kabel eller ej.Vin (och öl) finns det ju naturligtvis väldigt stor bredd på smakpalett men det är ändå helt subjektivt hur man bedömer smaken / kvaliteten. Klart att många kan känna skillnad mellan en Bordeaux och en Amarone. (Och Pilsner vs Pale Ale) men ger du tre stycken blinda Amarone börjar slumpen spela större roll än kunnandet.Klicka för att utvidga...


Klart det är en massa saker som påverkar, men på precis samma sätt som Ljudtekniska Sällskapet faktiskt jobbar med objektiva referenser, så gör en massa vinprovare det också. Vilket inbegriper blindtester. Och att bestämma producent, geo, år, druva etc. Vilket givetvis kräver rätt mycket kunskap. Betydligt mer än att smaka på ett par viner och subjektivt säga att det här är gott och det där är det inte. Och om man hittar någon som är kompetent, och som beskriver viner konsekvent, så får man en referensram som man kan använda. Inte mer konstigt än så. Om de bara "tycker" att det här är bra och det här är dåligt, så måste man ju ha precis samma smak som de har för att få nåt ut av det.
 
Canadien skrev:Finns väl hur mycket som helst i ämnet. Etiketten gör mycket, likaså stämningen runt.Wine-tasting: it's junk science | Life and style | The GuardianSupermarket's discount wine named world's best in blind...https://www.forbes.com/sites/katieb...tween-cheap-and-expensive-wines/#1a2288373ae2“The wines were actually the same white wine, one of which had been tinted red with food coloring. But that didn’t stop the experts from describing the “red” wine in language typically used to describe red wines. One expert praised its “jamminess,” while another enjoyed its “crushed red fruit.” Not a single one noticed it was actually a white wine.In his second test, Brochet took an average Bordeaux red and poured it into two different bottles. One boasted a grand cru label (an indication of superior quality) and the second bore an ordinary vin du table (peasant wine if you will) label. You can guess the results. “Despite the fact that they were actually being served the exact same wine, the experts gave the differently labeled bottles nearly opposite ratings. The grand cru was “agreeable, woody, complex, balanced and rounded,” while the vin du table was “weak, short, light, flat and faulty”. Forty experts said the wine with the fancy label was worth drinking, while only 12 said the cheap wine was.”Klicka för att utvidga...



Abbs skrev:Läs på om t.exJudgment of Paris ellerdettaellerdetta.Edit: PucktvåKlicka för att utvidga...
Tackar! Verkar som mycket av det ni länkar till inte är blindtester. Får man ett pris alternativt ser en etikett så är det ju såklart inte ett blindtest. Ett test gjordes med 600 personer, är det sommelierer eller människor som inte kan något om vin? En annan ville påvisa vad temperaturen gör för upplevelsen. Mycket av det jag läste så ville de som utförde försöken make a point, och då skall man alltid ta det med en nypa salt.
 
palmen skrev:Smaken är ju subjektiv, säg att 95 vanliga personer som inte är vinkännare tycker att vinet är gott och att 5 vinkännare tycker det är drickbart men inte mer. Det finns inget som säger att dessa experter då motsvarar vas majoriteten ombord skulle tycka om vinet och dess smak.Klicka för att utvidga...
Visst är det så, men om vi applicerar samma sak på öl som ligger dig varmt om hjärtat. Du brukar ondgöra dig över att flygbolagen serverar dålig öl i de högre klasserna. Oftast är det tex Heineken eller liknande. Dock ligger detta öl på topp Tio-listan över världens mest sålda öl (före ligger bla Bud Light och Budweiser). Detta borde ju då visa att det är vad majoriteten vill ha ombord på ett flygplan. Alltså gör flygbolagen helt rätt som serverar dessa öl. Missförstå mig rätt, jag håller helt med dig om att de serverar för tråkig öl, på samma sätt som jag tycker det är tråkigt att ha två likriktade viner i sitt sortiment. Ville bara försöka föra ett liknande resonemang om öl.



Sen är det ju så att många viner, framförallt i Sverige, är sötade. Detta för att skapa ett betydligt mer lättdrucket vin och ge en omedelbar sockerkick (viner tas in på bulk och sockras upp för att "passa" svensken). Bara för att många tycker detta är gott så betyder det ju inte att sådana vin är bra. På samma sätt som att många människor föredrar McDonalds framför "snobbig" fine dining. Det betyder inte att McDonalds är bättre, bara att de har hittat något som attraherar människors belöningscentrum direkt.
 
Dr. Miles skrev:Det står "vin samtannan dryck" i trådrubriken så får jag diskutera om téet här väl?Klicka för att utvidga...


Jag vill ta fasta på detta. Jag flyger nästan aldrig Business Class. Har lyckats med en Plusgrade uppgradering en gång, men jag har ju sett menyerna flera gånger då andra forummedlemmar har postat bilder på dessa.



Det som slår mig är att det finns ett väldigt dåligt utbud på alkoholfria "vuxendrycker". Vad jag minns från min enda resa och utifrån menyerna som jag sett så finns i princip bara den vanliga "läskeblasken" och en äppelmust.



Bara för att man av olika anledningar inte kan/vill dricka alkohol så betyder ju inte det att man vill dricka Cola eller vatten till allt. Här tycker jag att SAS borde lyfta sig. Håller även med @Dr. Miles när det gäller utbudet av te.
 
Back
Top